Eventyret Avaldsnes

KATEGORI: Om Laget

Avaldsnes Elite har de siste årene vært et eneste stort eventyr. Her er historien!

Det påstås faktisk at (en av) verdens første kvinnelige fotballspillere kommer fra Avaldsnes. Datter til sjefen ved Vignes Kobberverk (distriktetes største industriarbeidsplass), Birgit Bjørnstad, sparket fotball med guttene i Visnes i 1920 årene. Om det var fordi hun hadde egen ball, eller om det var ferdighetene, skal være usagt. Våre kilder mener å huske at hun viste godt igjen i kampsituasjoner, og huskes som en frisk jente.

Kvinnefotballaget til Avaldsnes IL rykket opp i Toppserien i 2013, og fra en posisjon nede i divisjonssystemet, har klubben gjennom de siste årene tatt store skritt på vei mot en profesjonell tilværelse. Som en av få klubber, prøver vi å skape et storlag utenfor universitetsbyene.

Avaldsnes er rebellen i norsk fotball, og betgenes som «annerledelslaget», laget som elskes og hates blant konkurrenter og fotballpublikum. Vi vil vise at det er mulig å skape noe stort på et lite sted. Historien rundt stadion på Avaldsnes inspirerer til store dåder. I vikingtiden var Avaldsnes kongesete i mer enn 500 år. På andre siden av banen ligger også gruvene (Vignes Kobberverk) som leverte kopperet til Frihetsstatuen i New York. Så her er ikke store tanker fremmede.

Vi ønsker å skape et fargerikt fotballag, med verden som vindu. Dette er stedet hvor brasiliansk samba og amerikansk rythm & blues møter nordisk kraft. Et symbol på «mulighet, respekt og frihet» – for menn og spesielt kvinner verden over. For å komme dit, vil vi være et lag som spiller fartsfylt, teknisk god fotball. Vi har som mål å være blant de beste i Toppserien og spille cupfinale. Videre ønsker vi å skape stabiliteten som bringer oss inn blant Europas topp 10 lag for kvinner.
Kanskje er vi laget som tør prøve noe uventet, noe nytt? Vi er i gang med en «branding» som gjør oss synlige. Vi synes det er kjekkere å være med på et sprøtt eventyr som skaper spenning og energi, enn å forsvare oss til et hederlig 0 – 1 tap.

Starten på jentefotball i klubben:

Klubbens første jentelag ble startet på uoffisielt på 70 tallet, men først i 1983 stilte vi lag i seriesystemet for første gang. Etter den tid fikk jentefotballen sin plass i klubben. Det første damelag kom i 1989, spilte seg opp til daværende 1. divisjon Vestlandet i 1997, før laget ble oppløst i 1999. I et par år hadde Avaldsnes samarbeidslag med Torvestad og Sportsklubben Vard Haugesund, lag som ble driftet av Avaldsnes.

Etter nedleggelse av senior damelag gjenoppstod damene i 2002. Samtidig fikk klubben opp flere gode jentelag, og klubben vant flere Kretsmesterskap i aldersbestemte klasser. Samtidig fikk frem mange kretslagsspillere, og 2-3 aldersbestemte landslagsspillere. Dette inspirerte ledere i klubben, med Arne Utvik dy i spissen, til å tenke nytt, visjonert og med stor handlekraft. Etter den tid har det gått en vei, oppover, og i dag har Avaldsnes et av landets beste kvinnelag bestående av «verdensstjerner» fra hele verden. Klubben har også utviklet landslagsspillere som Cecilie Pedersen (A-landslaget), Karina Sævik (A-landslaget) og Hildegunn Sævik (U-19) og flere spillere på aldersbestemte landslag.

Veien mot toppen:

2002   4. divisjon, gjenoppstått, opprykk til 3. divisjon

2003-2007    3. divisjon

2008   3. divisjon: rykket opp etter kvalifisering mot Sogndal

2009   2. divisjon: ny opprykket, nr. 5

2010   2. divisjon: opprykk til 1. div. etter dramatiske kval. kamper mot Kongsvinger og Urædd

2011   1. divisjon: ny opprykket, ble nr. 6

2012   1. divisjon: suveren serievinner med ny poengrekord i divisjonen

2013    Toppserien: nr. 5, NM Cup, sølv

2014   Toppserien: nr. 4

2015    Toppserien: Nr. 2 Sølv, NM cup, sølv

2016   Toppserien: Nr. 2, sølv, NM cup tap i kvartfinale. UWCL tap i 16-dels finale for Lyon

2017   Toppserien: , UWCL  16-dels finale mot Barcelona

# Lag S Mål P